Glaukom – implanti

 

U okolnostima kada glaukom nije kontrolisan na zadovoljavajući način, putem medikamentnog lečenja kapima ili nakon laser intervencija kao što su NdYAG laser iridotomija ili Selektivna Laser Trabekuloplastika /SLT/, kao i nakon filtrirajućih operativnih zahvata /trabekulektomija/, kao rešenje se pojavljuje primena drenažnih implanta kao metoda izbora.

 

Drenažni implanti starije generacije (Molteno, Ahmed) se sastoje od silikonskih cevčica sa ili bez valvule, koje omugućavaju pasivno oticanje očne vodice iz prednje očne komore u episkleralni prostor, što dovodi do smanjenja očnog pritiska i samim tim, regulacije glaukoma.

 

Moderniji pristup, koji se i primenjuje u Specijalnoj bolnici MILMEDIC kao metoda izbora, se bazira na ugradnji ExPRESS™ mini šanta, kod glaukoma koji nisu adekvatno regulisani drugim terapijama, kao i kod nekomplikovanih glaukoma.

 

Uređaj sa valvulom se postavlja uspod skleralnog flapa tokom intervencije modifikovane trabekulektomije.

 

Operacija po pravilu daje veoma uspešno smanje intraokularnog pritiska, koji dugoročno biva uspešno stabilizovan. Sama intervencija je praktično bezbolna i vrši se u lokalnoj anesteziji kapima, pacijent istog dana odlazi na kućno lečenje, a efekat se postiže skoro trenutno.

 

Mogućnost za pojavu komplikacija je minimalna, a ExPRESS™ mini šant je napravljen od vrhunskih materjala što mu obezbeđuje praktično neograničeno trajanje.

 

Hirurški tim Specijalna bolnice MILMEDIC ima značajno iskustvo vezano za operacije glaukoma, a ugradnja mirko šanta, zbog svoje efikasnosti, nameće se kao metoda izbora i mi je preporučujemo sa punim poverenjem.