Oftalmologija dijagnostika

 

IOL Master - nekontaktni,najsofisticiraniji i najprecizniji način da se utvrdi jačina intraokularnog sočiva ( IOL ), implanta za operacije katarakte . IOL Master omogućava brza i tačna merenja dužine oka i zakrivljenosti površine rožnjače, neophodne za operaciju katarakte .

 

CVP – kompjuterizovano vidno polje - Dijagnostička procedura nezamenljiva kod otkrivanja i praćenja bolesti kao što su glaukom ili neuroloških poremećaja. Radi se o neinvanzivnoj metodi, kratkog vremenskog trajanja, a koja daje pregršt informacija o stanju vida.

 

ALLEGRO OCULYZER – Veoma moderna trodimenzionalna tomografija prednjeg segmenta oka, a naročito rožnjače (keratometrija, pahimetrija, topografija itd.). Metoda je nezamenljiva u dobijanju podataka neophodnih u refraktivnoj hirurgiji (EXCIMER LASER). Takodje, moguće je pratiti i progresiju promena vezanih za sočivo, na primer u slučajevima katarakte. Karakteristike prednje očne komore i komornog ugla u sklopu dijagnostifikovanja glaukoma su takodje standardni nalaz.

 

OCT KOPERNICUS – Optička koherentna tomografija, savremena dijagnostočka metoda koja je do velikog značaja za dijagnostiku zadnjeg pola oka, naročito predela žute mrlje. Retinalna oboljenja, pogotovu ona lokalizovana u makularnom predelu, najbolje se vizuelizuju na ovaj način.

 

A-SCAN – Ultrazvuk oka, kontaktno merenje parametara oka u lokalnoj anesteziji kapima, neophodan kao priprema za operaciju katarakte (PHACO) u smislu odredjivanja vrednosti veštačkog intraokularnog soćiva (IOL-a) koje se ugradjuje na mesto prirodnog i zamućenog.

 

B-SCAN – Ultrazvuk oka putem specijalne sonde koja daje 2D preseke celokupne očne jabučice i putem koga se mogu vizuelizovati praktično sve očne strukture, uključujući i zadnji pol oka. Nezamenljiva metoda u okolnostima kada je zadnji pol oka nejasno vidljiv, na primer u okolnostima postojanja katarakte ili krvarenja u prostoru staklastog tela.

 

ARK – Automatska kerato-refraktometrija je metoda merenja parametara oka, u smislu njegovih refrakcionih karakteristika ili keratometrije, odnosno vrednosti zakrivljenosti i prelomne moći rožnjače.