Lasersko skidanje dioptrije

LASIK i PRK - REFRAKTIVNE PROCEDURE

 

Refraktivna hirurgija je pouzdan način da se oslobodite nošenja naočara i kontaktnih sočiva, jer Vas brzo i efkasno oslobađa od kratkovidosti, dalekovidosti i astigmatizma.

 

Lasersko skidanje dioptrije je pouzdana, efikasna i jednostavna procedura koja je potpuno bezbolna i trajno snižava ili eliminiše početnu dioptriju. Rezultat intervencije je povratak jasnog vida, bez naočara ili kontaktnih sočiva.

 

U Milmedicu se lasersko skidanje diopterije izvodi zahvaljujući najsavremenijem Wavelight Allegretto (400Hz) excimer laseru, koji remodelira rožnjaču tj. menja zakrivljenost rožnjače.Na taj način se ispravljaju kratkovidost, dalekovidost i astigmatizam. I ne samo to: ako imate zajedno npr. astigmatizam i miopiju , tada ih laser istovremeno rešava.

 

LASIK ( laser in situ keratomileusis), je metoda koja se najčešće koristi u svetu, zbog svoje preciznosti i tačnosti .Ako, međutim, imate "tanku" rožnjaču, na kojoj nije moguće uraditi klasičnu LASIK intervenciju, postoji rešenje uz pomoć metode PRK (photo refractive keratectomy).

 

Korekcija vida pomoću lasera se primenjuje unazad 30 godina(od 1989.god). U svetu se godišnje preko million ljudi podvrgne laserskom skidanju dioptrije. Kod nas u Srbiji refraktivna hirurgija je prisutna unazad nekoliko godina.

 

 

U Specijalnoj bolnici MILMEDIC radi iskusan tim stručnjaka na čelu sa Profesorom Dr Miroslavom Vukosavljevićem I izvodi obe metode laserskog skidanja dioptije, LASIK i PRK. Obe metode se izvode na najsavremenijem Wavelight Allegretto (400Hz) excimer laseru uz predhodan detaljan preoperativni pregled.

 

Šta je to refraktivna greška tj. DIOPTRIJA

 

Dioptrija je refrakciona greška koja nastaje zbog nepravilnog prelamanja svetlosnih zraka koji ulaze u oko. Postoje miopija (kratkovidost), hipermetropija (dalekovidost) i astigmatizam.

 

Miopija ili kratkovidost, javlja se kada se svetlosni zraci, koji prolaze kroz dioptrijski sistem oka, fokusiraju u tački koja se nalazi ispred mrežnjače, umesto na njoj.

 

Ovo se obično javlja kada je rožnjača suviše strma ili je oko predugačko. Hipermetropija, ili dalekovidost, nastaje kada oko ne fokusira dovoljno snažno i svetlo fokusira u tački koja se nalazi iza mrežnjače, umesto na nju. Oko je ili suviše kratko ili rožnjača suviše ravna.

 

Astigmatizam je neujednačena i nepravilna zakrivljenost površine rožnjače. Različita zakrivljenja rožnjače dovode do pojave više od jedne tačke u kojoj se svetlosni zraci fokusiraju,što dvodi do stvaranja nejasnog vida.

 

ŠTA JE TO EXCIMER LASER

 

Ekcimer laser je produkt visoke, sofisticirane tehnologije koji je doneo revoluciju u oblasti refraktivne hirurgije.

 

Zahvaljujući excimer laseru u velikoj meri je povećana bezbednost, efikasnost i predvidivost operativnih zahvata na rožnjači.

 

Excimer laseri imaju sposobnost da uklone mikroskopske deliće tkiva iz sloja strome rožnjače, bez oštećenja okolnog tkiva rožnjače i bez toplotnog zračenja .

 

U Milmedicu se lasersko skidanje diopterije izvodi zahvaljujući najsavremenijem Wavelight Allegretto excimer laseru.

 

Frekvencija excimer lasera je 400Hz, što znači da je sama procedura brza i bezbedna.Trajanje intevencije je oko 15 minuta po oku, a samo delovanje lasera najviše 1 minut

 

DA LI SAM KANDIDAT ZA LASERSKO SKIDANJE DOPTRIJE

 

Svaka osoba koja ima dioptriju od -10 do + 4 je verovatno pogodan kandidat za lasersko skidanje dioptrije. Međutim, neophodan je kompletan oftalmološki pregled da bi se ustanovilo da li je postoje neke opšte ili oftalmološke kontraindikacije za skidanje dioptrije. Osobama preko 45 godina života, ukoliko im se laserski skida dioptrija za daljinu, svakako će trebati naočare za blizinu (čitanje).

 

KAKO IZGLEDA PREOPERATIVNI PREGLED

 

Detaljnim pregledom (traje do 1h) se utvrđuje da li je osoba pogodan kandidat za lasersko skidanje dioptrije i sastoji se od:

- opšte i oftalmološke anamneze

- automatske refraktokeratometrije (ARK)

- određivaja najbolje korigovane vidne oštrine

- Širmerovog testa (ispituje sekreciju suza)

- pregleda prednjeg segmenta oka

- merenja očnog pritiska

- pregleda očnog dna na široku zenicu

- pregleda prednjeg segmenta oka na Allegro Oculyzer-u, kojim se snima topografija rožnjače i ispituje da li je rožnjača dobro građena za intervenciju laserskog skidanja dioptrije ili ne.

 

Svaki kandidat za lasersko skidanje dioptrije mora biti stariji od 21 godine i mora imati stabilnu dioptriju poslednjih godinu dana.

 

Osobe koje nose meka kontaktna sočiva prave pauzu u nošenju od 7 dana, a one koje nose tvrda ili rigidna gas-propustljiva kontaktna sočiva 30 dana pre pregleda i 30 dana pre intervencije. O metodi koja će biti primenjena odlučuju lekar i kandidat.

 

KAKO IZGLEDA INTERVENCIJA

 

LASIK ( Laser in situ keratomileusis), je postupak koji podrazumeva dva koraka.

1. Specijalnim instrumentom koji se zove mikrokeratom se odvaja tanak površni sloj rožnjače koji se naziva "flap".Postupak je automatizovan, bezbolan i traje nekoliko sekundi. Nakratko se vid zamagljuje I oseća povećanje pritiska u oku.

 

2. Nakon toga se podiže "flap" i ispod njega se Excimer laserom remodelira stroma rožnjače.Lekar će Vas zamoliti da se skoncentrišete i da gledate u svetlosni marker.Tada počinje dejstvo lasera koji remodelira stomu rožnjače u trajanju od 30 do 60 sekundi.Nakon toga se "flap" vraća na svoje mesto, ukapavaju antibiotske kapi i aplikuje terapeutsko sočivo u oko.Ovo predstavlja kraj intervencije.

 

PRK (Fotorefraktivna keratektomija) koristi istu tehnologiju Excimer lasera da preoblikuju rožnjaču. Međutim, ona se obavlja na površini oka i nema stvaranja "flapa".Napre se ukloni sloj epitela kako bi se došlo do strome a onda se po istom principu, kao kod LASK-a , laserom remodelira stroma rožnjače.Na kraju se aplikuju antibiotske kapi i terapeutsko sočivo u oko.

 

ŠTA MOŽETE OČEKIVATI NAKON INTERVENCIJE

 

Prvih par dana nakon operacije moguć je osećaj blagog bola i neprijatnosti u operisanom oku, suženje i blago grebuckanje oka.

 

Takođe je moguće da prvih par dana vid bude blago zamagljen i da postoji lako zablještenje, kada se gleda u svetlo. Prva kontrola je sutradan.

 

Nakon PRK metode u oči se kapaju kapi 3 meseca, dok se nakon LASIK metode kapi kapaju 1 mesec. Krajnji ishod je isti za LASIK i PRK a vidna oštrina se postepeno poboljšava, mada malo sporije kod PRK metode.

Nakon mesec dana od intervencije se postiže potpuno jasan vid. Nakon intervencije pacijenti su sposobni za posao posle oko nedelju dana.

 

KOJI SU NEŽELJEI EFEKTI INTERVENCIJE

 

Uobičajeni neželjeni efekti su fluktuacije u oštrini vida, suvoća očiju u prvih par nedelja, pojava "oreola" oko svetala noću, (ovaj poslednji simptom obično se javlja u prvih nekoliko nedelja posle operacije, ali se obično gubi nakon par meseci), i smanjenje kontrastne osetljivosti pod slabim osvetljenjem.

 

DA LI POSTOJE OGRANIČENJA U AKTIVNOSTIMA NAKON INTERVENCIJE

 

Nakon intervencije se preporčuje odmor i mirovanje kod kuće . Mnogi pacijenti su u stanju da se vrate u normalnu dnevnu rutinu već sledećeg dana. Ne smete trljati oči i šminkati se nedelju dana nakon postupka.Ne treba ići na plivanje nedelju dana nakon postupka.

 

Izbegavajte sve kontakte sa prašinom nedelju dana kao i kontaktne sportove koji mogu dovesti do povrede na oku u periodu od mesec dana. Vožnja se može nastaviti kad odobri lekar na kontrolnom pregledu. Možete se tuširati od prvog dana, ali izbegavajte bilo kakav direktan kontakt oka sa vodom, sapunom ili šamponom.

 

 

TAGS:

lasersko skidanje dioptrije, lasersko skidanje dioptrije iskustva, lasersko skidanje dioptrije cene, lasersko skidanje dioptrije beograd, lasersko skidanje dioptrije u beogradu